آنفلوانزا خوکی- بهداشت - H1N1- سرماخوردگی-pandemic influenza

بسم الله الرحمن الرحیم  

هوالفتاح العلیم

(SCIENCE( SNC   

خلاصه جزوه اقدامات پیشگیری از آنفلوانزای جدید(H1N1)- وزارت علوم تحقیقات وفناوری 

تهیه کننده مهدی ابراهیمی جعفری  

 

آنفلوانزا خوکی 

ویروس های آنفلوانزای خوکی  موجب بیماری تنفسی در خوکها می شوند واگرچه میزان ابتلای آنها بالاست ولی میزان مرگ ومیر موارد درعفونهای بدون عوارض ثانویه معمولا کمتر از 1تا 4 درصد است.برخی سویه ها قادرند در خوکها بدون ایجاد علایم بالینی یا باعلایم بالینی بسیار کم گردش یابند. 

گاه وبیگاه عفونتهای انسان با ویروسهای آنفلوانزای خوکی گزارش شده است که دارای علایمی مشابه آنفلوانزای انسانی هستند.بطورکلی اغلب ویروسهای آنفلوانزای خوکی قابلیت پخش موثر در جمعیت های انسانی راندارند ومعمولا در کسانی گزارش می گردید که در تماس مستقیم با خوک بوده اند.در آپریل سال2009 یک ویروس جدید H1N1 شروع به گردش در میان مردم نمود. 

آنالیزژنتیکی این ویروس بیان می دارد که این ویروس جدید از بازآرایی حداقل دو یا تعداد بیشتری ویروس آنفلوانزای خوکی و حداقل یک ویروس آنفلوانزای پرندگان وحداقل یک ویروس آنفلوانزای انسانی منشا گرفته است.  

پاندمی 2009: 

سازمان بهداشت جهانی در 11 ژوئن سال 2009 شروع پاندمی آنفلوانزا را رسما اعلام کرد. 

WHOدر 16 ژوئن 2009 گزارش مرتب شمار موارد خاص را متوقف نمود وبیان داشت که بهتر است کشورها زمان خود را صرف تجسس موارد شدید و دیگروقایع استثنایی نمایند. 

طبق اعلام WHO,CDCاحتمال ایجاد محافظت یا ایمنی پیش از وقوع در برابر ویروس آنفلوانزا جدید از طریق واکسیناسیون با واکسن های آنفلوانزای فصلی بسیار کم است. 

به نظر می رسد که بچه ها به نسبت زیادی از نظر سرولوژیک در مقابل ویروس آنفلوانزا H1N1ضعیف تر هستند. 

انتقال : 

اول - درشت قطره های تنفسی(عطسه یا سرفه) 

دوم- آئروسلها 

 

توصیه های کنترل عفونت عموما براساس اطلاعات در دسترس از جمله راههای انتقال ویروسهای آنفلوانزا می باشد.ویروسهای آنفلوانزا بالقوه قادر به انتقال از طریق قطره، تماس و احتمالا راه های هوایی هستند.یک بازبینی که اخیرا صورت پذیرفته نتیجه گرفته که انتقال ویروس آنفلوانزا در فواصل نزدیک (کمتر از دومتر) رخ می دهد  

انتقال می تواند زمانی که دستهای تماس یافته با سطوح آلوده در تماس با موکوس دهان، بینی، یا چشم قرار میگیرند ، به وقوع می پیوندد. انتقال از طریق اشیا نادر به نظر می رسد. 

داده های در دسترس بیان می دارد که انتقال هوایی جز راه های اصلی انتشار بیماری نمی باشد به همین دلیل فاصله بیش از دومتر از بیمار را توصیه می کنند. 

تا به امروز هیچ سندی دال بر قابلیت جابجایی ریز قطره ها از طریق سیستمهای تهویه یا در طول فواصل زیاد مانند آنچه در مورد سل ودیگر عوامل ویروسی خاص رخ می دهد در دست نمی باشد.  

دوره عفونی: 

چون اطلاعات کاملی دردست نیست فرض براین است که افراد مبتلا از یک روز قبل از شروع تا رفع علایم بالینی ویروس را دفع می کنند.افراد مبتلا باید تا ۷ روزپس از شروع بیماری مسری قلمداد شوند.(یا تا مرتفع شدن علایم پس از هفت روز) 

بچه ها وافراد دچار ضعف ایمنی ممکن است دوره سرایت طولانی تری داشته باشند.

 

علایم بالینی: 

در مطالعه 642 نفر درآمریکا علایم به شرح ذیل بود: 

ردیفعلایم بالینیدرصد
1تب94
2سرفه92
3گلودرد66
4اسهال یا استفراغ

25 

25

 

همچنین 36مورد (حدود 9درص) نیازبه بستری شدن پیدا کردند.و دونفر مردند.یکی نوزاد 23 ماهه ویکی خانم باردار33 ساله 

 

درمان: 

مراقبت حمایتی برای آنفلوانزای خوکی در انسانها همانند آنفلوانزای انسانی شامل مایع درمانی واستراحت است . 

چهار داروی ضد ویروس دردسترس است :Amantadine-/Rimantadine(Adamantanes) - Zanamivir- Oseltamivir که موجب ملایم تر شدن علایم بالینی و تعجیل یک روزه در بهبودی می گردد. وعوارض جانبی شامل اتفاقات عصبی روانی می باشد.مطالعات نشان داده ایجاد مقاومت دارویی در برابر آمانتادین سریعتر از زانامیویرو اسلتامیویر می باشد.  

 

پیشگیری: 

مراعات صحیح اصول بهداشتی شامل شستشوی مرتب دستها می تواند در جلوگیری از ابتلای انسانها به ویروس های آنفلوانزاها بسیار موثر است. لباسها ودستکش های محافظ ودیگر تجهیزات محافظت فردی هم در موارد خاص مانند پرستاری از بیمار ، مواجهه را کاهش می دهد. 

اداره دامپزشکی کانادا به دامپزشکان استفاده از ماسک های N95، لباس وچکمه محافظ را در کنار رعایت اصول بهداشتی خوب توصیه می کند. 

هیچ نشانه ای دال بر ابتلای به ویروس آنفلوانزای خوکی از طریق خوردن گوشت خوب پخته شده حیوانات وجود ندارد. 

(فرد بیمار) زمانیکه عطسه وسرفه می کند باید دهان وبینی را بادستمال بپوشاند  و دستمال مصرفی را بلافاصله به سطل زباله بیندازد. از شلوغی و تماس نزدیک با دیگر افراد هم بپرهیزد وبجز برای مراجعه به پزشک از منزل خالی نشود. 

 

اطلاعات کمی درمورد تاثیر ماسکهای صورت ودهان بندهای طبی در کنترل آنفلوانزا موجود است .ظاهرا ماسک صورت ابزاری است برای محافظت دیگران از عطسه وسرفه های اتفاقی و همچنین حفاظت در برابر عطسه وسرفه اتفاقی دیگران. 

دهان بندطبی N95 هم می تواند در مواقع تماس نزدیک با افراد مبتلا استفاده شود. 

برخی گفته اند برای پروفیلاکسی در افراد پرخطر از داروی آنتی ویروس استفاده نمود.  

 

اکیدا توصیه می شود که از دست دادن ، دیده بوسی و درآغوش کشیدن افراد اجتناب گردد. 

حتما در هنگام سرفه وعطسه از دستمال کاغذی استفاده وسپس بلافاصله آنرا در سطل زباله بیندازید. در صورت عدم دسترسی به دستمال کاغذی به ناچاردر آستینتان سرفه نموده و از دستها بعنوان حفاظ استفاده ننمایید . لباس باید در اولین فرصت ممکن تعویض وشسته شود.

 

ضدعفونی کننده های مناسب: کلرین، الکل ها، پروکسیژن ، شوینده ها ، یدوفورها ، آمونیوم چهارتایی و ترکیبات فنل در غلظت صحیح و زمان مناسب براساس توصیه کارخانه سازنده موثر هستند. 

 

چگونگی شستشوی دستها: 

وقتی کثیفی یا غبار آلودگی روی دستهایتان نمایان است آنرا بشویید در غیر اینصورت می توانید به جای شستشوی دستها آنها را با دستمال ضدعفونی کننده ،ژل ها یا اسپری های ضد عفونی کننده خوب پاک نمایید. 

کل فرایند شستشو حداقل باید 40-60 ثانیه طول بکشد!